Още 5 съвета при покупката на дом

Още 5 съвета при покупката на дом

Когато купувате дом, има много неща, за които да мислите, но целият процес не трябва да се превъща в стрес. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат, ако обмисляте подобен ход в близко бъдеще.

1. Не вярвайте на чуто - недочуто (добро или лошо)

Направете свое собствено проучване, за да разберете дали мястото/ кварталът, към който сте се насочили е добър или не. Всеки има свои собствени представи за добър или лош район, търси различни неща и ако за едно наличието на много училища е приоритет, за други не е.

Обърнете внимание на фактори като цени на имотите и как са се променяли в последните години, нови проекти, които предстои да се реализират, инфраструктура, отдалеченост от центъра на града, възможности, които мястото предоставя.

Разходете се в района, прекарайте няколко часа, хапнете, пийте кафе, създайте атмосфера все едно живеете там , усетете духа и енергията на жителите. Така няма да съжалявате за избора си, каквото и да ви казват след това за мястото.

2. Помислете за околните предградия

Ако целевият квартал е над бюджета ви, помислете за по-достъпни съседни райони. Понякога само името на даден квартал вдига цената на имотите, а това, че ще живеете на една - две пресечки от него, няма да окаже кой знае какво влияние.

3. Изберете правилния сезон

Няма някакво писано правило кога е най - добото време за търсене на имот, а и няма гаранция кога ще попаднете на мечтания дом. В месеците с повече  пътувания и празници обаче (лято и зима) има шанс агентът по имоти да може да ви обърне повече внимание, защото голяма част от хората предпочитат да празнуват или да са извън града.

4. Говорете с експерт

След като решите къде да искате да купите имот, намерете агент, с който да се консултирате. Уверете се, че той напълно ви разбира и може да отговори на вашите търсения. Брокерът когото наемете, трябва да ви вдъхва доверие и да работите в тясно сътрудничество.

Ако искате да купите имот в район, в който вече живеете, разгледайте внимателно и други имоти, които се продават наблизо. Прегледйте как се предлагат, колко време те прекарват тук, какво е търсенето, как се движат цените. Така ще добиете реална представа дали офертната цена не е твърде ниска.

5. Оглеждайте внимателно

Умните продавачите естествено подреждат домовете си, за да се уверят, че изглеждат най-добре, когато ги разглеждате. И вие бихте направили същото.

Не забравяйте да погледнете между скритите детайли за проблеми, които може да не са видими веднага. Направете списък на задължителните неща, за които трябва да питате - инсталации и комуникации, ел. мрежа, съседи, минали наводнения или пожар.... Говорете с брокера ви да объре внимание на всички онези "невидими" неща, които продавачите се опитат да прикрият.