'Хвърляте пари на вятъра“ и други митове за живота под наем

'Хвърляте пари на вятъра“ и други митове за живота под наем

Много често хората се колебаят дали да купят или наемат жилище, терзани от един въпрос – Защо да давам парите на някой друг, след като мога да изплащам с тях собствено жилище. И докато има резон във всичко това, трябва да обърнем внимание и на други аспекти, които са в защита на наема.

Ето няколко мита, които е време да разбием:

1. Хвърляте пари напразно

Много хора казват, че плащането на наем е като да вземете парите си и да ги изхвърлите. Аргументът е, както вече казахме, че може да инвестирате в плащане на ипотека. Нека да не подценяваме обаче всички онези разходи за поддръжка на домакинствата. Повечето наеми включват поддръжка и ремонтни услуги, а в някои, макар и редки случи - разходите за комунални услуги.

Освен това, купуването на жилище може да не е разумно финансово решение за вас в момента. Пазарът може да е надценен в момента, или не разполагате с достатъчно пари за авансово плащане. Просто казано, наемът сега може да е в най-доброто решение предвид финансите ви.

2. Нямате право на мнение

Един голям мит, обхващащ отношението на наемодателя-наемател, предполага, че наемодателят има цялата власт.

Противно на общоприетото схващане, наемателите имат също своята дума, когато подписват договор за наем. Най-важното е да прочетете лизинговия договор в неговата цялост, за да сте сигурни, че разбирате какво подписвате. Ако виждате термини, които искате да бъдат коригирани, не се страхувайте да попитате.

3. Трудно е да се измъкнете от договора

Друга често срещана погрешна представа за наемането е, че е трудно да се измъкнем от лизинговия договор.

Въпреки че не е препоръчително да подписвате дългосрочен лизинг, особено ако ви предстоят промени в живота или планирате смяна на работата, е добре да гледате за по – кратки срокове.

Една от възможностите е да преотстъпвате жилището. Обърнете се към собственика или компания за управление на недвижими имоти, за да сте сигурни, че преотдаването е разрешено. Ако се местите, говорете с лизинговата компания да прехвърлите договора за друго жилище. Много често има гъвкави схеми, които ще ви позволят да сте по – мобилни и гъвкави в намирането на вашия временен дом.