5 неща, за които да внимавате когато наемате имот

5 неща, за които да внимавате когато наемате имот

Без значение дали търсите да наемете апартамент, еднофамилна къща или голяма резиденция в града, или в покрайнините, бъдете готови да отделите повече време, за да проучите пазара и да намерите най – доброто за вас и вашето семейство жилище.

Понякога в обявите не всичко е ясно и точно описано, затова бъдете готови с въпроси, които да зададете на собственика (може ли домашен любимец, или да направя ремонт) и внимавайте при огледите.

Ето 5 важни неща, на които да обърнете внимание. 

Детайлите

На първо място обявата трябва да описание на брой на спалните и баните, квадратурите, пространството за съхранение и плана на жилището, което да ви помогне да визуализирате оформлението.

Избягвайте обяви с неясно описание, което не дава точна информация. Повечето от купувачите търсят онлайн обяви въз основа на броя на спалните и баните, от които се нуждаят. Наемодателите знаят това и понякога се опитват да слагат по- творчески описания, за да привлекат повече клиенти.

Важно нещо, особено ако сте с деца, е да разберете колко безопасен е кварталът и сградата, има ли охрана, достъпът контролиран ли е. Повечето наемодатели ще кажат, че кварталът е безопасен, така че направете свои собствени проучвания, особено ако сте нови в района.

Важно е също така да проучите близост до обществен транспорт, училища, болници, магазини….според личните ви нужди.

2. Удобства

Освен основите като отопление и кухненски уреди, всеки наемател има различни изисквания за удобства, които според него трябва да има.

Най-търсени са климатик, пералня, достатъчно пространство за съхранение, балкон/ тераса. Ако наемате по – висок клас жилище, питайте за обслужване в сградата, както и наличие на парко място, фитнес, басейн….

3. Основни (и потенциално проблемни) политики

Обявата трябва да посочва всички изисквания, които наемодателят има към вас. Това включва правила за домашни любимци (включително конкретни породи), максималният брой хора, които могат да живеят, тютюнопушенето, паркирането, шума и, най-важното, срокове и продължителност на наема.

Освен това обърнете внимание на това, дали ще работите директно със собственика или с компания за управление на недвижима собственост, за да знаете към кого да с еобръщате в случай на нужда от ремонт и за общата поддръжка.

4. Ясно описани разходи

Уверете се, че наемодателят е изключително ясен относно разходите:

Какъв е месечният наем?

Каква сума депозит се изисква, и колко се възстановава?

Каква е таксата за поддръжка на месец и има ли за домашни любимци?

Паркингът заплаща ли се?

Кой плаща за комунални услуги – вие или той и ви ги добавя към сумата за наема?

Всичко това е важно, за да може да направите сметка на първоначалните разходи и на месечните разходи.

5. Висококачествени снимки

Фокусирайте се върху обяви, които имат не само качествени, но и подробни снимки - както вътрешни, така и екстериорни снимки, както и снимки на всички споделени удобства. Внимавайте дали това не са снимки на подобен апартамент, а не този, който всъщност се отдава под наем, за да не се окажете измамени.