4 грешки, които правите в търсене на жилище

4 грешки, които правите в търсене на жилище

Намирането на вашия дом-мечта може да бъде сложен процес. Особено, ако никога преди не сте били в процес на покупка на жилище, не е трудно да допуснете някои грешки или да пропуснате някои детайли. От Freshhome ни показват четири често допускани грешки в търсенето и как да ги избегнем.  

Не получавате предварително одобрение за кредит, преди да търсите

Първото предварително одобрение трябва да бъде първата стъпка на всеки купувач на жилище. Този документ - писмо дава гаранция за сумата, която може да изтеглите. Това е важно и за прдавача, за да му покаже сериозните намерения за закупуване на имота.

Ако имате възможност, говорете с кредитен консултант още преди да започнете да търсите имот. Заедно ще определите приблизителни вноски по различни суми и така може да си направите сметка до каква стойност може да бъде имота, който ще купите.

Забравяте да зададете собствен бюджет

Докато предварителното одобрение е необходим документ и инструмент, той не трябва да е единственият детайл, който влияе върху определянето на бюджета за покупка на дом. Не забравяйте, че предварителното одобрение показва максималната сума, която ще бъде дадена като заем. Не теглете максимума от сумата, за да си гарантирате спокойствието, че ще можете да се справите с плащането на ипотеката си и да покривтае и другите си периодични месечни разходи.

Направете си собствен бюджет и се придържайте към него. Помислете за последващите  разходи – данъци, ремонт, обзавеждане, поддръжка на имота. Съберете заедно с вноската, която трябва да правите всеки месец и преценете дали ще се справите с цялата сума.

Не наемате агент

Ако купувате жилище за първи път, навигирането в света на недвижимите имоти може да бъде трудно. Въпреки че наемането на агент е допълнителен разход, то е необходимо. Той е не само човекът, който търси имот, но и ваш консултант, довереник, помага ви да преминете шрез целия процес на покупката.

Уверете се, че наемате добър агент и че може да му имате доверие. Попитайте ваш познат, който наскоро е купувал жилище или потърсете ревюта за такъв в специализирани сайтове. Ако не се чувствате комфортно с даден агент, по – добре е да не продължавате с него.

Фиксирате се върху естетиката

Разбира се, интериорният дизайн е важен, но не трябва да бъде определящ за покупката. Ако местопложението на имота е добро, има добро оформление и разположение, наоколо има всичко, от което се нуждаете, има изградена добра инфраструктура, няма какво да ви спира. Винаги може да промените цвета на стените или да ремонтирате банята. В крайна сметка това е вашият дом и ще го направите по ваш вкус и стил.