Какво гледат купувачите докато търсят имот?

 Какво гледат купувачите докато търсят имот?

Когато продават жилище, голяма част от продавачите се съсредоточават в това да го подредят и приведат в най-добрия му вид. И за всичко това си има обяснение. Според наскоро направено проучване  при оглед потенциалните купувачи прекарват една четвърт от времето в съсредоточава върху бъркотията.

Изследването използва технологията за проследяване на очите, за да разбере какво гледат търсачите на имоти. Според него мъжете обръщат повече внимание на външния вид, докато жените на интериора.

Обзавеждането и интериорът заемат 27% от времето на огледа, докато да преценят подредбата - 24%. За сравнение, оформлението на къщата заема само 4% от времето на огледа.

Резултатите показват, че дори когато потенциалните купувачи на къщи не споменават за подредбата, очите им са насочени именно към това.

32% от мъжете гледат структурата и външния вид на къщата, докато при жените този процент е 22%. Нежният пол се съсредоточава върху елементи като рамки, декорация и обзавеждане - 16% в сравнение с мъжете (13%).

Според проучването бъркотията привлича голяма част от вниманието на участниците в изследването. Търсачите на имот често гледат и към специфични снимки, които ги разсейват от останалите елементи на стаята.

Външните характеристики и градината заемат 22% от вниманието на участниците, като 17% е за външните прозорци. Въз основа на резултатите от изследването, Мат Кари, ръководител на дигиталния маркетинг в Anglian Home Improvements, коментира, че има ключови области, които продавачът трябва да се стреми да подобри. Такива са поддръжката на градината ясно дефинираните границите между съседните имоти.

Той съветва продавачите да се съсредоточат и върху големите елементи като камина, врати, мебели и да се уверят, че са в добро състояние.