Какви грешки правят хората, които търсят своя първи дом

 Какви грешки правят хората, които търсят своя първи дом

Планирате покупка на свой дом и вече започвате да правите планове за преместване, обзавеждане, ремонт. Но преди да се впуснете в тези мечти има и още доста странични неща, за които трябва да помислите.

Дори да сте получили одобрение от банката за сумата, необходима ви за закупуване на жилището, задължително е да имате налични поне 10-15% за авансово плащане. Разходите обаче далеч не се изчерпват само с това. Отделете си и известна сума за преместването, ремонта, ипотеката, таксите и предвидете поне 3-4 вноски към банката.

Голяма грешка, която купувачите на първи дом правят е, че пренебрегват всички тези разходи и се задоволяват само с минимумa по покупката. В крайна сметка се оказва, че разходите им надхвърлят значително наличностите и се налага теглена на нов кредит (обикновено потребителски), при по – неизгодни условия и по – високи лихви.

Покупката на нов дом не означава непременно по – различен и по – висок стил на живот, казва брокерът Каролин Басс пред CNBC. Неговите наблюдения сочат, че именно заради подобни „изхвърляния“ много хора започват да се лишават от редица неща, които досега са си позволявали, за да могат да изплащат жилището. „Целта на покупката е не само да имате собственост, но и да продължите да водите нормалния си начин на живот“, коментира той.

Брокерът казва, че голяма част от хората дори не помислят за данъци (които са по – високи ако жилището е на по – хубаво място и с по – голяма площ), за страничните разходи по ипотека (като задължителните застраховки и такси), за комуналните сметки, за таксите по поддръжка, текущи ремонти, извънредни разходи…

Той съветват преди човек да се впусне в покупка, да отдели „фонд за спешни случаи“ - пари, извън тези за авансово плащане, ипотечни вноски и задължителните разходи по прехвърляне на жилището. „Така ще сте спокойни, че дори да изпаднете в ситуация, в която не може да плащате, ще имате резерви“, казва Басс.

Наблюденията му сочат, че често хората гледат на покупката като на вид инвестиция. Понякога обаче това може да се окаже неоправдан финансов риск. Експертът съветва ако имаме заделени пари да ги инвестираме на фондова борса или в нещо, което носи по – малък риск. Важно условие е и да сте убедени, че ще имате сигурен източник на доходи в следващите години, казва той. Това означава стабилна работа и възможност за растящи доходи.

Покупката на дом не трябва да е импулсивно решение, а премерен и правилно обмислен ход за вашето бъдеще, съветва той.