Как да преговаряте при повишение на наема

 Как да преговаряте при повишение на наема

Може би сте открили перфектния апартамент след седмици на безплодно търсене, но наемът е малко над бюджета ви. Или може би сте получили известие за подновяване на текущия си наем, но хазяина иска по – висока цена. Вашата първа стъпка и в двата случая, е да преговаря за по-ниска ставка. Но какво да правите, ако той не отстъпи? 

Ако сте добър наемател (плащате навреме, дори по- рано), вашият хазяин може да направи компромис и да ви предложи някакъв компромис. Ако не с цената, то поне част от допълнителните услуги. Ето няколко предложения:

Паркомясто

Имате само едно паркомясто? Или нямате? В някои квартали намирането на място за паркиране е по – трудно от намирането на апартамент. Ако живеете на място, където има фискирани такива, помолете хазяина да ви даде като част от цената на наема.

Освежаване

Ако сте живели в жилището две – три години и наемателят иска да ви увеличи наема, говорете с него за лек освежителен ремонт, за смяна на някое кранче, термостат или счупен уред. Също така може да поискате професионална фирма за пране на килима, меката мебел или измиване на прозорците.

Ваши проекти

Ако наемодателят иска увеличение на месечния наем, сега е моментът да говорите с него за реализация на някои проекти, които той не е разрешил в началото на договора – разместване, боядисване на някоя стена, промяна на помещението.

Сушилня или миялна

В жилището, в което живеете има основните уреди, но липсват необходими уреди като сушилня или миялна. Сега е моментът, когато ще плащате по – висок наем да поискате някой от тях.

По – голям и хубав апартамент

Ако живеете в сграда, собственост на един човек или фирма, питайте за жилище с по – голям размер или по – добро разпределение срещу по – високия наем.

Допълнително място за съхранение

Ако в блока ви има помещение за багаж, попитайте хазяина ви дали може да го ползвате.

Да намали или махне таксата за домашен любимец

Наемателят ви няма да отстъпи за наема, но не пречи да го попитате дали може да не плащате таксата за домашния си любимец.

Достъп до съоръжения

Ако в блока ви има басейн или фитнес, които се плащате, помолете месечната им такса да бъде част от наема.

Месец без наем

Това изисква някои умения за водене на преговори, но ще бъдете изненадани как комбинацията от условия може да ви даде един безплатен наем. Договорете за по- дългосрочен договор или за предплата на няколко месеца напред ако, например, месец юни ви е безплатен. Наемодателят ще бъде доволен да има сигурност и да не му се налага да чака месец – два докато намери нов човек, и е много вероятно да се съгласи на условията.