Как да намерите перфектния апартамент?

 Как да намерите перфектния апартамент?

Търсенето на жилище може да бъде колкото и вълнуващо, толкова и стресиращо преживяване. Освен че изисква доста време, процесът може да ви накара да се почувствате разочаровани, отчаяни или дори обезнадеждени.

Все пак има и начини да избегнете всичко това. Вижте няколко съвета, които ще ви помогнат да намерите точния за вас апартамент без стрес.

Решете от какво точно се нуждаете

Преди да започнете търсенето, си определете ясно цели. Задайте си няколко въпроса, които ще ви помогнат в дефинирането.

От колко спални и бани се нуждая?
Колко голямо трябва да е жилището?
Каква локация търся?
Какво е важно за мен – гледка, обзавеждане, голяма кухня…?
Трябва ли ми паркомясто/ гараж?
Колко важен е достъпът до градски транспорт?
Какво е важно да има в сградата – камери, контролиран достъп, жива охрана?
Какво искам да има наоколо  - училища, фитнес, парк, магазини…?

След като направите списък с желателните за вас неща, определете с кои може да направите компромис и кои са задължителни. След като имате ясна и точна представа, може да започнете да търсите вашия агент по недвижими имоти.

2. Фокусирайте се върху търсенето и не се разколебавайте. Колкото и тежък да е процесът, не е отчайвайте, мислете си за момента, в който ще намерите вашето жилище. Не се влияйте от хора, които ще се опитат да ви разколебаят и обезкуражат. Преследвайте целите си.

3. Задайте реалистични цели и очаквания. Трудно е да се намерят наематели, които да ви кажат, че са намерили идеалния апартамент без много усилия. Ако все пак намерите апартамент веднага, страхотно. Ако не, знайте, че това ще стане, макар и на по – късен етап.

4. Създайте план за действие със своите съквартиранти. Ако търсите апартамент със съквартирант, обсъдете заедно какви са очакванията ви. Търсете заедно, определете бюджета. Ако сте прекалено заети да гледате заедно всяка обява, определете си дни, в които да се редувате. Ако само един има оглед на жилището, уговорете се да се върнете отново, за да го видите със съквартиранта ви. Ако сте на пазар, където добрите апартаменти се наемат бързо, бъдете първи, за да хванете най-добрите оферти.

5. Бъдете организирани и си водете бележки. След като започнете да гледате повече от три-четири апартамента, лесно можете да ги объркате. Затова си направете графика (на ръка или на компютъра), която да показва:

Адрес на апартамента;

Брокер или собственик и неговите контакти;

Брой спални и бани;

Плюсовете и минусите;

Всички обещания, които са ви дадени;

Допълнителни бележки.

6. Задавайте въпроси. Изборът на място за живеене е сериозен въпрос, така че не се страхувайте да зададете въпроси. Ако не ви харесват отговорите, които чуете или подозирате, че брокерът или наемодателят ви не са честни, продължете.

Сред въпросите, които трябва да зададете са:

Климатикът работи ли?

Слънчев ли е апартамента или сенчест?

Какви са сметките за комунални услуги и други разходи на месец?

Какви са съседите?

Сградата и кварталът безопасни ли са?

Сега вече сте малко по – наясно  как да търсите своето жилище. Процесът вече може да е по – малко стресиращ за вас, бъдете уверени и вярвайте, че ще намерите перфектното жилище. Успех!