7 неща, които трябва да знаете преди да купите инвестиционно жилище

 7 неща, които трябва да знаете преди да купите инвестиционно жилище

Покупката на инвестиционен имот е по – различна от тази на покупата на такъв, в който живеете постоянно. В този случай трябва да следите за различни неща и да избирате имот по малко  по - различни показатели. 

1. Премислете

Помислете дали покупката на инвестиционен имот ще се вмести в цялостната концепция за създаване на богатство или за стратегията ви за живот. Търсите капиталов ръст или положителен паричен поток? И как купуването на имота ще ви помогне да стигнете там, където искате да сте след 10-15 години? Отговорът на тези въпроси може да повлияе на това, къде и как купувате.

2. Направете своето проучване преди да купите

Инвестициите в недвижими имоти са дългосрочно преследване, затова отделете време да се образовате и да проучите внимателно, преди да се решите на покупка. Четете, говорете с по-опитни инвеститори, за да получите съвети и насоки.

3. Местоположение, местоположение, местоположение

Това е често използвана фраза и има добра причина. Мястото често е разликата между добра и лоша инвестиция. Кварталът, улицата и дори къде на улицата е разположен дадено жилище имат значение при покупка на инвестиционен имот.

Добре е също така да се проучи как районът се развива през последните 10-15 години, какви промени може да се очават и има ли някакъв потенциал.

4. Кой е вашият идеален купувач / наемател?

Помислете кой ще бъде вашият вероятен купувач или наемател, независимо дали това е семейство, млади самостоятелни хора, по-възрастни или пенсионирана двойки. Какви са техните специфични жилищни нужди и дали имотът ще отговори на тях? Дали ще има нужда от промени, за да бъде подходящ за тях? Ако ще са необходими промени, не забравяйте да ги включите в бюджета си.

5. Обновяване с цел продажба

Ако отдаването на имот не ви харесва и имате страст или талант за обновяване, може да помислите за реновиране, за да продадете жилището. Обновяването на даден имот може да ви даде значителна печалба. Скоростта е важна, затова се опитайте да направите достатъчно големи промени, които обаче да не не са нито скъпи, нито да отнемат време.

 6. Поддръжка

 

 Когато купувате имот за отдаване под наем, е важно да прегледате цялостно осветителните тела, оборудването и функциите на сградата. Дали имотът е в сграда, в която има висок клас поддръжка и услуги, като плувен басейн, фитнес? Уверете се, че сте проверили състоянието на всички включени уреди и помислете колко са разходите за поддръжка или подмяна. Като наемодател, това ще бъде вашата отговорност.

 

7. Изчислете и бъдете консервативни

Направете си математиката и не забравяйте да разгледате всички разходи и данъчни последици, свързани със закупуване на инвестиционни имоти. Не се страхувайте да плащате за добър съвет, ако не сте сигурни, тъй като може да ви спести хиляди в дългосрочен план.