5 неща, които бих искал да знам, преди да купя първия си дом през 20-те ми години

 5 неща, които бих искал да знам, преди да купя първия си дом през 20-те ми години

Покупката на първи дом, със собствени средства (или поне в по – голямата част) и усилия определено може да наречен стъпка към "официалната зряла възраст". Все повече млади хора правят покупката още през 20 – те си години, движени от добрата кариера и корпоративно израстване, което е пред тях. Какво се случва обаче 10-15-20 години по – късно? Дали съжаляват за нещо? Дали ако мислеха напред щяха да направят друга покупка? Вижте какво споделя човек, купил своя първи дом на 23 г. Днес той е на 43!

# 1 Може да нямате деца, но вашите потенциални купувачи може би имат. Бях сам когато си купих къщата. Всичко, което ме интересуваше беше да има достъпна ипотека и близостта на дома ми до центъра на града. Не съм проверявал за квартално училище, дори не  помислих дали мястото ще бъде подходящо за дом за едно семейство. По-късно, когато се опитах да продам имота, разбрах, че съм купил в ужасен училищен квартал и ми беше трудно да намеря желаещи.

Късно осъзнах, че зад изгодната тогава сделка всъщност се крие този недостатък на квартала. Затова когато търсите първи дом, дори да не планирате да останете да живеете там завинаги, мислете, че трябва да го продадете един ден и се запитайте какво търси едно семейство.

#2 Не се оставяйте на емоциите да ви водят. Ако досега сте живели в къща и сте имали двор, градина дървета, не купувайте такава, ако нямате възможност и време да я поддържате. Съобразете се с начина си на живот, със заетостта и потребностите ви.

#3 Oбмислете разходите си преди и след покупката на жилището. Ако теглите кредит освен вноската, която трябва да предвидите, не забравяйте да сметнете допълнителните разходи, застраховки, поддръжка на жилището, комунални услуги, непредвидени разходи.  

#4 Проучете ЛИЧНО възможностите за кредит. Много агенти обещават да ви съдействат за получване на кредит, с уговoрка, че работят с определена банка и на вас може да се дадaт много изгодни условия. Не се доверявайте на сляпо. Никой не прави услуга порсто така, затова се застраховайте и лично проучете всички възможности и всички банки. По – добре да загубите време, но да се уверите, че правите най-изгодната и добрата за вас стъпка.