Продава се малък сицилиански остров

Продава се малък сицилиански остров

Ако сте мечтали да притежавате остров, вече може да реализирате мечтата си и то за доста по-малко от цената на тосканска вила или апартамент в Манхатън. Италианско семейство аристократи продава малък сицилиански остров - Isola delle Femmine (Женският остров), див девствен атол близо до Палермо с каменна кула от 17-ти век.

Собствениците се затруднява в поддържането на имота, който притежават от векове, а сега се надяват на оферти от над 1 милион евро, пише CNN, цитиран от агенция Кросс.

Ненаселеният остров с овална форма е част от защитен морски парк, който сега е елитно място за гмуркане.

Островът първоначално е обявен за продажба на много по-висока цена, но не се явили кандидати и сега цената е намалена. "Първоначалната цена беше 3,5 милиона евро, но след като никой не се появи, сега сме го намалили до гъвкав диапазон от 1 до 3 милиона евро, отворена за оферти и преговори", казва агентът по недвижими имоти Рикардо Ромолини от агенция Romolini Immobiliare. "Близо до 2 милиона евро ще бъдем много заинтересовани."

Островът пази древна история. Има древни гръцки и римски каменни и варови басейни, използвани навремето за приготвяне на гурме ферментирал рибен сос, наречен garum, до стари кладенци и басейни за събиране на дъждовна вода. На висок хълм се издига древна кула, част от защитна мрежа от крепости, построени за защита на бреговете на Сицилия. От върха й се открива 360-градусова гледка от върха, простираща се до остров Устика.

Крепостта е била бомбардирана от съюзниците през Втората световна война и по-късно е била използвана от американския флот като военен пост за патрулиране на северното крайбрежие на Сицилия.

Isola delle Femmine превежда от италиански като "остров на жените". Легендата гласи, че 13 турски девойки, изгонени от семействата си като наказание за престъпления, са се скрили на острова, след като тяхната лодка е била ударена от буря. Живеели там щастливо и досега.