В Ню Йорк планират плаващ жилищен комплекс

В Ню Йорк планират плаващ жилищен комплекс

Нюйоркската архитектурната фирма DFA представи апроект за плаващ жилищен комплекс, който ще бъде изграден от разрушения кей 40 в река Хъдсън. 

Той ще бъде технически свързан със земята и ще представлява решетъчни, цилиндрични сгради. Проектът ще има "четири типа кули с височина между 30 и 140 метра с 450 жилища. DFA използва алгоритъм за намиране на най-добро местоположение за всяка кула, базиран на структурата на кея. Кулите ще бъдат свързани с високи алеи със зеленина. Идеята е долу също да има обществени площи, но те ще функционират до 2050 г., когато речната вода ще ги покрие според настоящите прогнози за климата. След 2050 г. жителите ще използват издигнатите пътища, за да се разхождат.

Чрез адаптирането на съществуващия кей, който е построен през 1962 г. и е занемарен, архитектурното студио предлага решение на някои от текущите проблеми в Ню Йорк, включително липсата на жилища на достъпни цени и устойчивостта на наводненията, дължащи се на изменението на климата.

"Виждаме, че в Ню Йорк има толкова много проекти, които се случват бързо и са отговорни за сериозни проблеми ", каза основателят на DFA Лейт Сайв. "Тези краткосрочни решения няма да предпазят града от случващите се промени в околната среда или да предпазят бъдещите поколения."

Засега обаче предложението на DFA е само творчески замисъл. В реалния живот кеят разполага с футболно игрище и паркинг, които в скоро време няма да бъдат разрушени. През 2016 г. "Хъдсън Ривър Парк Тръст" (групата, която управлява кея) продаде въздухоплавателните права на структурата на група предприемачи. Сега организацията планира да използва средствата от тази продажба за рехабилитация на сегашните съоръжения.