"Умно" стъкло ще може да отоплява сградите

"Умно" стъкло, което ще може да отоплява сградите, се очаква да бъде пуснато в продажба до края на годината. То се нарича LargeArea Fluidic Windows (LaWin) и е разработено от Йенския университет "Фридрих Шилер".

Става дума за ултратънко стъкло, което има способността да поглъща слънчевата енергия благодарение на течност с метални частици.
LaWin може да се затъмнява с помощта само на един ключ, а повърхността му да събира топлина от слънчевите лъчи. Това става с помощта на въпросната течност, която циркулира вътре в стъклото, пише "24 часа". В нея са добавени наночастици от желязо, които могат да се извличат чрез магнити. В зависимост от количеството им стъклото добива различни оттенъци на сиво до черно. Това от своя страна регулира осветеността и събирането на топлина за помещението.

Магнитната обработка на частиците става в отделен резервоар към стъклото. Учените отбелязват, че тази система не използва електричество. Макар на пръв поглед всичко да изглежда много сложно, в действителност не е така, уверяват от Йенския университет. Причината е, че подобно стъкло може да замени няколко системи, които сега се използват една сграда - климатизация, регулиране на дневната светлина, дори подгряването на водата.
Най-голямото предизвикателство за специалистите е производството на големи по размер стъкла, в които да има канали за течността, и които да са здрави достатъчно дълго време.

Засега най - голямото произведено стъкло е с площ от 200 кв. м, но е прототип. Според статистиката до 40% от всички разходи на електроенергия в ЕС са за отопление, охлаждане, климатизация и осветяване.