Следващата година се очаква завършването на най - високата сграда в света

Следващата година се очаква завършването на най - високата сграда в света

До 1-2 години се очаква да бъдат завършени нови 7 свръхвисоки сгради над 420 метра, като най-високата ще се извиси на 1007 метра. Това сочат данните на базирания в Чикаго, САЩ, Съвет за високите сгради и градските местообитания (CTBUH - Council on Tall Buildings and Urban Habitat) , цитирани от Onfostock.

Най-високият небостъргачи, който се строи в момента е Jeddah Tower, Саудитска Арабия. Небостъргачът се изгражда на 32 км северно от Джеда, на брега на Червено море с предварително обявена инвестиция от 1.23 млрд. долара и височина от 1007 метра. За изграждането на общия комплекс, в който ще бъде и кулата на Джеда, са планирани инвестиции от 20 млрд. долара. След завършване сградата през 2020 година трябва да бъде най-високата в света и първата на височина над 1 км.

Dubai Creek Tower, Дубай се планира да бъде висок 928 метра и ще бъде завършена през 2020 година, а откриването е за началото на световното изложение "Експо 2020", което ще се проведе в Дубай. Разходите за строителство се оценяват на 1 млрд. долара, а проекта е дело на испанския архитект Сантяго Калатрава.

Merdeka PNB118, Куала Лумпур, Малайзия ще бъде с височина 644-метра и 118-етажа  След като бъде завършена, кулата ще бъде най-високата сграда в страната и третата най-висока в света. Известната верига Hyatt Hotels & Resorts е откупила последните 83 етажа за най-новия си хотел, а останалите 35 етажа са за офиси. Кулата се изгражда на мястото на стадион Merdeka.

Следващ е Grand Rama IX Super Tower, Банкок. Според плановете на компанията Grand Canal Land, изграждането на небостъргача, който ще е висок 615 метра и ще има 125 етажа с обща застроена площ от 320 хил. кв. метра, трябва да бъде завършен до края на 2019 година. След като бъде открита, това ще е най-високата сграда в Азия и ще бъде разделена на три зони. Първата ще бъде офис център, категория А+, втората - стаи на 6-звезден хотел, а третата ще бъде за развлечения , вкл. и места, където туристите да могат да се любуват на панорамни гледки към столицата на Тайланд.

Baoneng Shenyang WFC Tower 1, Шънян, провинция Ляонин в Североизточен Китай се строи от 2014 година и трябва да е висока 568 метра. "Перлата на Севера" се очаква да струва над 1 млрд. долара и да бъде завършена в началото на 2020 година.

Guiyang Cultural Plaza Tower, Гуейян, столицата на провинция Гуейджоу в Югозападен Китай ще има небостъргач, който е висок 521 метра, със 121 етажа, които ще бъдат заети от жилища, хотел и офиси, е изграден, ще бъде окрит през 2020 година. Вече е признат за един от най-необичайните проекти от последните години в Китай, тъй като ще има водопад с височина 121 метра, водата за който ще се събира в специален резервоар.

Central Park Tower, Ню Йорк ще бъде завършена през 2020 година ще е висока 427 метра и ще бъде втората най-високата сграда в САЩ. Бъдещият небостъргач е известен още и като кулата Nordstrom, тъй като на първите 7 етажа ще бъде разположен най-големият магазин на американската веригата за луксозни стоки. Проектът е разработен съвместно то от американската компания Extell Development Company и китайската Shanghai Municipal Investment Group. Автор е архитектът Адриан Смит от бюрото „Gordon Gill Architecture".