След 24 години – зелена светлина за най-високата жилищна кула в Берлин

След 24 години – зелена светлина за най-високата жилищна кула в Берлин

След близо 24  години 150 метровата жилищна сграда Alexander Tower получи одобрение от правителството.

Тя ще бъде най-високата жилищна сграда в града и ще включва 377 апартамента, плюс търговски на 35 етажа. Продажбите на жилищата ще започнат през първото тримесечие на 2019 г.

"Решението, взето от правителството да одобри най-накрая плановете за Alexander Tower след 24 години, е исторически момент за града", казва Сузан Кирщайн, ръководител на международните продажби в компанията, която ще предлага имота Bewocon.

Всъщност плановете за кулата бяха представени за първи път през 1994 г. Тя беше част от главния план на Берлин да насърчи създаването на нов градски център около Александерплац, публичен площад, културен и транспортен център в централния район на града. Тук са съсредоточени множество музеи, исторически квартал, много магазини и ресторанти.

Разработчик на Alexander Tower, а компанията в момента финализира плановете и дизайна на проекта. Сградата ще разполага със СПА и фитнес център, частно кино, тераса и подземен паркинг за автомобили и велосипеди, според Bewocon.

Все още не е ясно какви ще бъдат цените на апартаментите тук.

Жилищният пазар на Берлин се развива скоростно, като през 2017 г. беше регистриран ръст на цените от 20.5%, според индекса на глобалните градове на Knight Frank.

В столицата на Германия има малко небостъргачи, главно офис сгради, а одобрението на Alexander Tower се очаква да бъде първото от поредицата нови кули в Берлин, според г-жа Кирщайн.

"Това ще доведе до мащабна трансформация на центъра на Берлин, която несъмнено ще привлече нови жители, както и ще осигури привлекателна перспектива за големите компании и търговци на дребно", каза г-жа Кирщайн в изявление.