Програма преобразява гетата в Индия

Програма преобразява гетата в Индия

Когато специалистката по градски дизайн Трупти Ваитла попитала жителите на гето в Мумбай какво ново искат да видят в занемареното си обществено пространство, тя била изненадана от доминиращия отговор - тревна площ. Лотосовата градина е единственото открито пространство за 200 000 души, които живеят в претъпканите и мизерни жилища под наем близо до сметището на града. Местната общинска компания не е направила много за поддръжката й и градината е пълна с боклуци.

Преди три години Ваитла и екипът й са натоварени да превърнат градината в място, което хората наистина ще използват.Те очакват местните хора да предложат неща като осветление, благоустройство и озеленяване и спортна зала, но не и такъв ентусиазъм за една обикновена поляна.

Екипът на Ваитла, подкрепен със средства от програмата на ООН за жилищна политика и устойчиво градско развитие Хабитат, месеци наред чисти Лотосовата градина. Прокарват осветление и вода, засаждат храсти и трева и изграждат спортна зала на открито. От самото начало местните, включително жени и деца, които по-рано са избягвали района, се стичаха на тълпи, казва Ваитла, цитирана от БТА.Апетитът към райони като Лотосовата градина не е изненадващ. В Мумбай, чието население е 18 милиона и ще нараства още, на фона на бързо поскъпващите имоти и непрекъснатото строителство, обществените пространства стават все по-малко.

В едно претъпкано гето тези пространства имат особено значение, тъй като хората няма къде другаде да отидат, отбелязва Понтус Вестерберг, представител на отдела за дигитални проекти към Хабитат. Тези места се отразяват на здравето им, на хигиената, безопасността, достъпа до спешни услуги, допълва той.

Насърчени от успеха си с Лотосовата градина MESN и Хабитат си сътрудничат по друг проект в съседния квартал Гаутам Нагар. Този път те решили да използват технология, за да насърчат още повече участието на местните жители. Екипът се спрял на Minecraft - видеоигра, в която играчите строят собствени светове, като използват виртуални тухлички, подобни на блокчетата в Lego.

За последните пет години програмата Хабитат използва Minecraft в програмата си Block by Block, чиято цел е да накара членовете на най-бедните общности в развиващите се страни да участват в подобряването на условията в пространствата за общо ползване. Програмата започва в Кибера, най-голямото гето на Найроби. След това е използвана в около 50 места и над 20 страни, включително Индонезия, Нигерия и Мексико.
След като Хабитат избере място, се прави негов модел в Minecraft с помощта на снимки, видео, карти и Google Street View, ако е налично. Метните дават предложения, които след това се обсъждат с представители на властите, избира се един модел и проектът се предава на местен архитект за изпълнение.

И други организации използват дигитални инструменти като Google Earth и смартфони, за да работят с бедните жители на индийските градски райони.
Благотворителната организация Shelter Associates, която е насочила усилията си към подобряване на условията в гетата, работи с жителите им за създаването на карти на гетата, които имат нужда от инфраструктура като канализация или пък има опасност да бъдат заличени, тъй като са на спорна земя.Този въпрос е особено актуален, тъй като планът на правителството "Умни градове" има вероятност да ускори изселването на гетата. В западния щат Махаращра, където се намира Мумбай, Shelter Associates е картографирала 500 квартала с над 200 000 жилища. 

Що се отнася до Лотосовата градина, жителите продължават да се гордеят с мястото, което те преобразиха, каза Ваитла. Поляната е малко неподравнена, но все още е поддържана, както и другите съоръжения, допълни тя. "Ако включите общността, членовете й ще участват и ще се грижат по-добре за тези места, отбеляза Ваитла.