Проектът за небостъргач на бул. "България" забуксува пред Комисията по градоустройство

Проектът за небостъргач на бул.

Комисията по градоустройство към Столичния общински съвет (СОС) не е допуснала промяна в плана на парцел до бул. "България", където да бъде построена 77-метрова сграда. Искането трябваше да бъде гласувано на днешното заседание на Столичния общински съвет със становище, че "комисията по градоустройство не го приема". На заседанието си няколко часа след това комисията по икономика е отложила доклада, съобщи "Дневник".

Изданието припомня, че през април комисиите по градоустройство и по екология върнаха искането на инвеститорите от "България билдинг". Тогава те поискаха транспортен анализ и доказателство, че теренът попада в зона, която допуска застрояване без ограничения за височината.
 
Собственик на "България Билдинг" е Георги Василев, който е и мжоритарен акционер в дружеството "Джи Пи груп". Двете дружества са регистрирани на един и същ адрес на бул. "Черни връх".
 
 

Искането е за промяна на устройствения план на парцела, с която той да бъде разделен на три, като в един от тях да бъде построена сграда с височина до 77 метра. През април главният архитект на София каза, че "това разделение на имота прави незаинтересована страна сградата, която ще бъде засенчена".
 
Инвеститорите са представили напълно различен проект за сградата. Според отхвърленият през април проект сградата трябва да бъде със стъпаловино застрояване. Представеният сега вариант предвижда сградата да бъде "плочковидна", по думите на Здравко Здравков. В основата си тя би имала 4-етажно тяло, в което да се разположат магазини и офиси, а от него да се издигне постройка в височина до 77 метра, в която ще има апартаментен хотел.
 
Спорове за това дали парцелът попада в зона, в която няма ограничение на височината на застрояване, продължават. Според комисията бъдещата сграда би попаднала в жилищна зона, в която максималната височина на застрояване е 20 метра. Инвеститорите обаче са на мнение, че тя би попаднала в третичен градски център, където ограничения за височината няма. В своя подкрепа те представиха и становище на проектантите от общинското предприятие "Софпроект", автори на Общия устройствен план на София, който определя тази зони. Според становището теренът попада в тази зона.
 
"Самият факт, че вече на две разглеждания продължаваме да се съмняваме, че този парцел е в зоната без ограничения означава, че това никак не е ясно", каза Войслав Тодоров. Според архитект Николай Веселинов от гражданското сдружение "Граждани за София" парцелът също не попада в "кръга на третичния градски център".
 
Главният архитект обаче каза, че "тези кръгове в общия устройствен план са очертани доста аморфно", като според него становището на "Софпроект" по въпроса е напълно ясно.