Правителствот на Хонконг планира огромен изкуствен остров в борба с недостига на земя

Правителствот на Хонконг планира огромен изкуствен остров в борба с недостига на земя

Правителството на Хонконг обяви амбициозен проект за 100 млрд. лири (около 80 млрд. долара), чиято цел е да се справи с недостига на земя. Проектът е за изграждането на един от най-големите изкуствени острови в света - около 1000 хектара, пише Dezeen.  

Островът ще се намира близо до съществуващия остров Лантау и ще включва 260 000 жилища, като 70% от тях ще бъдат общински. 

Плановете обаче не бяха приети положително от всички жители на Хонконг, като няколко групи протестираха срещу финансовото и екологичното въздействие на гигантския инфраструктурен проект. Протестите са под ръководството на Save Lantau Alliance, който в  отворено писмо настоява той да бъде изтеглен „незабавно“.

Ако новият остров се реализира. той ще бъде почти два пъти по-голям от Palm Jumeirah в Дубай и ще струва шест пъти повече. 

Идеята за създаване на изкуствен остров беше предложена за първи път от лидера на Хонконг Кери Лам, която заяви в обръщение от миналата година, че тя ще помогне за облекчаването на недостига на жилища.