Построиха най - малката къща в света

Построиха най - малката къща в света

Най - малката къща в света е вече факт и тя се намира в...лаборатория във Франция. Домът има 4 стени, прозорци, врата, покрив и комин, но е невидим с невъоръжено око, предаде Франс прес.

Проектът е част от проучване на лаборатория на Френския център за научни изследвания в Безансон, Източна Франция, което е достойно да наследи традициите на този град в часовникарството. Построената микроскопична къща е широка 10 микрона, дълга 20 микрона и висока 15 микрона. "Размерите й са по-малки от тези на човешки косъм - заяви един от създателите й Жан-Ив Рош. - Така се определят нови лимити за прецизност и размери на обекти."

"Никой друг не може да сглоби въпросната микроскопична къща поради изискваната за целта прецизност", поясни заместник-ръководителят на лабораторията Микаел Готие, цитиран от БТА. 

Микрокъщата е построена във вакуумна камера с обем 60 куб.см в лабораторията. Във вакуумната камера има електронен микроскоп, който може да увеличи 1 милион пъти наблюдавания обект, йонно оръдие с роля на горелка и робот, който се използва за преместване на части от къщата.

Учените управляват робота и йонното оръдие посредством компютър, инстралиран близо до вакуумната камера. Йонното оръдие изрязва шаблон на къщата върху стъклена мембрана с дебелина 1,2 микрона (1 микрон = една хилядна част от милиметъра), преди да отбележи гънките в основите на стените, които сами "се изправят", без човешка намеса. Впоследствие се добавят покривът и коминът.