Първия хотел от веригата „Мариот“ започва да се строи в София

Първия хотел от веригата „Мариот“ започва да се строи в София

Черноморска банка за търговия и развитие и Пощенска банка ще финансират изграждането на първия хотел от веригата „Мариот“ в България.

Инвеститор в 107-метровата сграда е „Айтауър Дивелопмент“ ЕАД, изпълнител е „Щрабаг“, а проектант „Архитектурно студио Пантелеев“ ЕООД на арх. Иво Пантелеев, според информационната табела на обекта, цитирана от dir.bg. Адресът е в центъра, на мястото на някогашния "Солни пазар", до сградата на КНСБ и новата офис кула City Tower на площад "Македония", срещу министерството на земеделието. 

Теренът с площ от 5000 кв. м е купен още през 2003 г. от дружеството „Ай Ти Риъл Естейт“ АД, а през 2012 г. компанията получава разрешение за строеж на многофункционална сграда с офиси, жилища и търговска част и по-малка многофункционална сграда с подземен гараж. През март 2017 г. главният архитект на София допуска изменение на инвестиционния проект и в края на същата година стартира строителството. 

Хотелът ще има 30 надземни етажа и входовете за посетители ще са от страната на булевард „Христо Ботев“. На върха ще бъде разположен панорамен ресторант с 80 места с тераса с гледка към цяла София. Хотелът ще има външни панорамни асансьори, подземната част ще е на три нива с 40 паркоместа. По план хотелът трябва да е готов до 2020 година. 

„Инвестицията не само ще подобри хотелиерската инфраструктура в София, но ще има и значителен принос за българската икономика от гледна точка на данъчните приходи, създаването на нови работни места и развитието на местната строителна индустрия. Като институция, подкрепяща развитието, ние в ЧБТР сме щастливи, че успяхме да привлечем чуждестранни инвеститори в България, като по този начин укрепваме съвместната си работа с местния финансов сектор и стимулираме икономическия растеж в страната“, заяви Ишан Угур Деликанли, президент на ЧБТР, след подписването на договора за заем.

„Сградата на I Tower в София ще бъде внушителен строителен обект от ново поколение. Тя ще бъде построена в един от най-важните и активни райони на София. Гордеем се, че сме част от такъв знаков проект − съвместна сделка между двама кредитори, чуждестранни инвеститори и една от най-известните хотелски вериги по целия свят − Marriott. Ще подкрепим проекта, като ще осигурим и цялостно банково обслужване на сметките на клиента. Наш основен приоритет в Пощенска банка е да предоставяме на корпоративния сектор и гражданите бързи и ефективни пакети от продукти и услуги, съобразени с техните специфични нужди“, коментира г-жа Петя Димитрова, главен изпълнителен директор и председател на УС на Пощенска банка