Първата къща на Гауди отваря врати за посещение

Първата къща на Гауди отваря врати за посещение

Първата къща, завършена от известния архитект Антонио Гауди отваря врати за посетители, пише Dezeen.

Сградата се отличава с цветни плочи и орнаменти и е строена между 1883 и 1885 година за лятна резиденция на местен брокер на имоти.

Това е не само това е първата къща, построена от каталонския модернист, но и първата му завършена сграда в Барселона, където той създава шедьоври като Casa Batlló, парк Гюел и все още незавършената "Саграда Фамилия".

Проектът за превръщането на къщата в музей стартира през април 2015 година, а реставрацията започва през септември 2016 година. Очаква се да бъде отворена за посетители  през есента на 2017 година.

Casa Vicens е един от осемте проекта, дело на Гауди в Барселона и признати от ЮНЕСКО за обекти на световното наследство, но ще бъде последният, който ще бъде отворен за обществеността.

Дори Саграда Фамилия, която се очаква да бъде завършена през 2026 г., съвпадаща със стогодишнината от смъртта на архитекта, е отворена за обществото от десетилетия.

Къщата е един от първите примери за архитектурното преоткриване на готически и арт-нувообразни форми, което води до стил, който не беше виждан в Каталуния преди това.