Лондон ще разширява "Хийтроу" с проект за 14 млрд. лири

Лондон ще разширява

Проектът за разширяване на лондонското летище "Хийтроу" получи зелена светлина, след като Върховният съд отхвърли делото, започнато от природозащитници и жители на Лондон. Според тях правителството не е успяло да отговори с подходящи мерки на влошаването на качеството на въздуха, промените в климата, шума и задръстванията, до които ще доведе построяването на трета писта на авиовъзела. Кметът на Лондон Садик Хан също подкрепи делото. 

Съдът обаче заяви, че не приема твърденията на природозащитниците и не вярва, че транспортният министър е действал незаконно, давайки разрешение за разширяване на най-голямото летище в Европа, предадоха световните агенции. 

Очаква се планът да струва 14 млрд. бр. лири (18 млрд. долара) и третата писта да влезе в експлоатация до 2026 година.

На Великобритания бе необходим близо половин век, за да реши дали и къде да построи нова самолетна писта в гъстонаселената югоизточна Англия. Когато заработи, това ще бъде първата цялостна писта, строена в района на Лондон от 70 години. 

Британският парламент одобри плановете миналата година, подкрепяйки плана, който правителството определи като "най-важния транспортен проект на нашето поколение", припомня АП. Според премиера Тереза Мей разширяването на "Хийтроу" ще стимулира икономическия растеж.