Край Кипър ще има подводен музей със скулптурен парк

Край Кипър ще има подводен музей със скулптурен парк

Край Кипър ще бъде създаден първият в Средиземно море подводен музей със скулптурен парк. Той ще се намира край средиземноморския остров Агия Напа и е него на 10 метра под водата ще бъдат разположени над 70 скулптури в човешки размери. Композициите ще бъдат съчетани с естествени подводни дървета и растения така, че да се образува подводна гора.

Музеят ще е дело на световно известния британски творец Джейсън Тейлър, автор на прочутия подводен музей в Карибско море край мексиканския град Канкун, предава БНР.

Подводният музей ще може да бъде разглеждан не само от гмуркачи, но и от туристически корабчета с прозрачно дъно. Предвижда се той да бъде открит догодина.

Ръководството на община Агия Напа очаква подводното произведение на изкуството да обогати туристическия продукт в района и да предизвика световен интерес. 

Цялото произведение представлява и своеобразен изкуствен риф, който ще допринесе за развитието на местната морска екосистема.

Авторът на музея е британският скулптор, природозащитник и професионален подводен фотограф Джейсън Тейлър, който от края на 90-те години работи активно по взаимодействието между изкуството и опазването на морската среда. Негови подводни творби са включени в 25-те чудеса на света на National Geographic.