Китай планира летище в Антарктида

Китай планира летище в Антарктида

Китай планира да построи първото постоянно летище в Антарктида след няколко години, което редовно да приема туристически групи и изследователски експедиции, пише научното издание "Кецзи жибао", цитирано от БТА.

"Инфраструктурата ще включва писта и въздушен терминал, а на вече избрано място, според плана, ще бъде изградено летището. Преди обаче то да заработи, ще трябва да минат няколко години", допълва изданието.

Летището ще бъде построено направо на ледника, покриващ Антарктида. Вече са направени задълбочени изследвания за избор на мястото на бъдещото летище.

"Кецзи жибао" напомня, че вече две специални писти за извънредно кацане и зареждане с гориво, предназначени за самолети с неподвижно крило, са били построени от китайски специалист през 2009 и 2010 година. Едната се намира на 3 км. западно от антарктическата станция на Китай "Кунлун".

Нарастващият интерес към територията и ресурсите на ледения континент, както и ценните транспортни маршрути през полярните региони на планетата, стимулира Китай да инвестира силно в собствената си антарктическа инфраструктура, пише Financial times.

"За по-малко от 10 години Китай се е превърна от незначителен играч в Арктик до главен герой", казва Ан-Мари Брейди, професор по политология в университета в Кентърбъри и редактор на The Polar Journal.

"Полярните региони, дълбокото морско дъно и космическото пространство са новите стратегически територии, в които Китай ще инвестира ресурси, за да стане световна сила. Появява се нов световен ред и Китай се стреми да бъде в основата му."

През януари тази година Китай издаде държавна бяла книга, очертаваща амбициите да се изгради "полярен път на коприната" на корабоплавателните коридори в Арктика, тъй като изменението на климата разтапя ледниците, които правиха невъзможни някои морски маршрути в целия свят.