Google с нов проект за 600 млн. евро край Белгия

Google с нов проект за 600 млн. евро край Белгия

В Белгия започва строителството на четвърти център за съхранение на данни на Гугъл (Google), съобщиха местни медии, цитирани от economynews.

Новото съоръжение ще струва 600 милиона евро и така общите инвестиции на технологичния гигант в страната ще достигнат 1,6 милиарда евро. Третият център за данни на компанията в Белгия се очаква да заработи до края на годината, а четвъртият - до 2021 година.

Гугъл започна да инвестира в Белгия през 2007 г., като центровете за данни не използват изкуствено охлаждане. За поддържане на температурата в помещенията се ползва изцяло възобновяема енергия от близък водоизточник. Енергията, необходима за работата на съоръженията, се добива от слънчеви панели.

Покрай строителството на съоръженията са разкрити 350 постоянни работни места, а годишно приносът към белгийската икономика се оценява на 900 милиона евро. Миналата година местната инспекция по труда установи, че българи и румънци работят незаконно на строежа на третия център на Гугъл за съхранение и обработка на данни край Монс.