ФНИ България ще строи 16 етажна офис сграда

ФНИ България ще строи 16 етажна офис сграда

Общо 33 млн. евро ще струва строителството на новата офис сграда, която "Фонд за недвижими имоти България" планира да издигне в "София тех парк", пише "Капитал". Към момента дружеството е инвестирало в покупката на земя и в проектиране. Оценката е дадена в проспекта за увеличение на капитала на публичното дружество, която тече в момента и която е ключова за финансирането на проекта.

Сградата ще бъде с разгъната площ 35 хил. кв.м, което ще я направи една от големите на пазара. Проектът предвижда издигането на 16-етажна сграда с квадратура 35 хил. кв.м, както и 16 хил. кв.м подземни паркинги.

Скоро се очаква да бъдат обявени и първите търгове за изпълнители на строителната поръчка, като ангажиментът на инвеститора е да я завърши до 5 години.

Според информацията, която е известна досега, сградата е във финална фаза на проектиране и предстои да получи виза за строеж. 

Публичният фонд за инвестиции в недвижими имоти придоби парцела на територията на "София тех парк" през май 2016 г. срещу 9.7 млн. лв. Големината на терена, върху който е отстъпено правото на строеж, е 8140 кв.м, като освен сградата инвеститорът се ангажира и с оформлението на зелените площи. Ключово изискване е 30% от помещенията в бъдещата сграда да се отдадат под наем на компании, занимаващи се с изследователска и развойна дейност.

Към момента инвестиционният портфейл на "ФНИ България" включва 9 проекта, от които най-значимите са офис сградите Сграда 1 в "Бизнес парк София" и офис сграда "Камбаните", както и два магазина на веригата Mr. Bricolage в София и Варна. Фондът влага още във ваканционни имоти и в земеделска земя.