Египет строи нова столица

Египет строи нова столица

Луксозни хотели, шикозни жилищни квартали, модерно летище, кула с височина 345 метра... Египет се надява да изуми света с новата си столица насред пустинята - един проект, който обаче далеч не предизвиква единодушно одобрение.

На строителната площадка на бъдещата сграда на Министерския съвет работници са се захванали с изграждането на правителствения квартал, в който би трябвало накрая да обхваща президентския дворец, парламента, сградите на 32-те египетски министерства и няколко посолства.

Обявена през 2015 г. от президента Абдел Фатах ас Сиси, новата столица официално навлезе през октомври в първата фаза на създаването си. На площ от около 170 квадратни километра, очаква се тя да стане частично функционална още през 2019 г. и постепенно в нея да се заселят над 6 милиона души.

Властите казват, че искат да отговорят по този начин на проблема с пренаселеността на Кайро, известен с безкрайните си задръствания. В египетската столица и предградията й сега живеят 18 милиона човека и се очаква през 2050 г. населението да достигне 40 милиона души, според официалните прогнози.

Поредният нов град

Сега, когато първите сгради в новата столица започват да се издигат от пясъците на пустинята, проектът обаче не успява да убеди урбанистите и инвеститорите.

С жилищни сгради с бели и сиви цветове и с островърхи тухлени покриви, първият жилищен квартал на новата столица прилича на онези квартали, с които са пълни тридесетте нови градове, построени в Египет от 60-те години на миналия век, пише БТА.

Вдъхновени от начина на живот в САЩ и Залива, това са крайни квартали, които много често са скъпи и лишени от практичен обществен транспорт.

Най-емблематичният сред тях е построеният през 80-те години град Шести Октомври, в който до 2027 г. би трябвало да живеят 6 милиона души.

Първоначално бе предвидено 4 милиона човека да се настанят в Ново Кайро - град, построен в началото на 21-и век източно от Кайро, според Управлението за нови градски общини. Около 1,5 милиона жители на Кайро живеят сега в Ново Кайро, където са се базирали банки и компании.

"Можем да сравним новата столица с Ново Кайро", смята Ахмед Заазаа, архитект и урбанист в изследователската група "10 Тооба", насърчаваща алтернативна градоустройствена политика. Със своите молове, които са недостижими без коли, и с пустите си улици, "това не е успех, който може да ни послужи за модел", казва експертът.

Според него вместо да отговори на действителните нужди на жителите на Кайро новата столица ще послужи за политическа пропаганда. "От времето на Насър при всяка власт се лансира идеята за нов град, замислен на въплъти надеждата, бъдещето и модерното", казва Заазаа.

Властите уверяват, че новият проект е различен. "Това ще бъде един интелигентен град, използващ модерни технологии", обещава генерал Ахмед Заки Абдин, който е начело на компанията "Административен капитал за градоустройствено развитие", която ще отговаря за управлението на новата столица.

Министерствата на отбраната и на жилищното строителство и населените места финансират и управляват заедно проекта за новата столица.