Дания строи изкуствени острови за високотехнологични компании

Дания строи изкуствени острови за високотехнологични компании

Дания ще построи девет изкуствени острова в южната част на Копенхаген, за да се улесни настаняването на компании, съобщи датското правителство, цитирано от "Франс прес" и БТА. 

"Насочили сме се към високотехнологични компании, но винаги има място за производството на всекидневни продукти", заяви правителствен представител пред националната информационна агенция "Рицаус бюро".

Населението на Копенхаген непрестанно се увеличава, а там няма достатъчно място за офиси. Строителството на деветте острова трябва да започне от 2022 година върху площ от 3 милиона квадратни метра.

Първите терени ще бъдат пуснати в продажба от 2028 година и проектът, чиито финансови параметри не са оповестени публично, ще бъде завършен през 2040 година. Изкуствените острови ще са разположени в близост до летището на Копенхаген и там биха могли да бъдат разположени 380 компании.

"Мисля, че това може да се превърне в своеобразна европейска Силициева долина", изрази задоволството си пред телевизия Тей Ви 2 (TV2) директорът на търговската камара на Дания Бриан Микелсен.