Бил Гейтс инвестира 80 млн. долара в умен град в Аризона

Бил Гейтс инвестира 80 млн. долара в умен град в Аризона

Група, свързана с инвестиционната компания Cascade Investment на Бил Гейтс е инвестирала 80 млн. долара в проект за умен град край Финикс (Аризона), съобщава CNN.

Планът предвижда да бъдат построени 80 000 жилища с 3 800 декара земя, на която ще бъдат изградени промишлени, офис и търговски площи. Градът ще разполага с 3400 декара отворено пространство и 470 декара за държавни училища.

Умният град ще включва високоскоростни мрежи, центрове за данни, автономни автомобили, нови производствени технологии и автоматизирани логистични центрове. 

Belmont Partners, базираната в Аризона инвестиционна група за недвижими имоти, която ръководи проекта, заяви, че новото умно градче ще бъде сходно по размер с близкия Темпе, Аризона, с население от 182 000 души.

Концепцията за интелигентните градове е нещо, което постоянно се развива през последните няколко години. Миналия месец лабораториите на Sidewalk Label от Alphabet сключиха сделка в района на Торонто за "интернет град", където 800 дка земя ще бъдат оборудвани със съвременни технологии като автономни автомобили, интелигентни улични светлини и обществени Wi-Fi. 

Компанията също така се стреми да превърне 16 града в "лаборатории", съобразени с технологиите.