Саудитска Арабия започва мегапроект на Червено море

 Саудитска Арабия започва мегапроект на Червено море

Принцът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман обяви нов глобален туристически проект, който има за цел да развива туризма по крайбрежието на Червено море, съобщи Forbes.

Проектът е в съответствие с националния проект за трансформация Saudi Vision 2030, който има за цел диверсификацията на икономиката от зависимостта й от петрола.

Новият проект ще бъде финансиран от Саудитския публичен инвестиционен фонд и ще бъде разработен в съответствие с международните стандарти.

Началото на мега проекта е обявено за третото тримесечие на 2019 г., а първата фаза ще бъде завършена през последното тримесечие на 2022 г.

Проект "Червено море" ще включва изграждането на летище, пристанище, множество хотели и луксозни жилища, редица съоръжения, нова инфраструктура и транспортни услуги.

Площта на проекта е 34 000 квадратни километра по саудитските брегове и острови.

Саудитският публичен инвестиционен фонд ще създаде партньорства с водещи международни компании, които ще доведат нови преки инвестиции в Кралството, ще привлече водещите световни имена в секторите на туризма и услугите и ще използва потенциала на дестинацията, за да увеличи максимално икономическите ползи от Кралството, се казва в декларация от Кралството.  добавена.

Проектът ще създаде около 35 хиляди работни места и ще донесе 4 млрд. долара за брутния вътрешен продукт на Саудитска Арабия.