Google строи кампус в Лондон

 Google строи кампус в Лондон

Google официално представи плановете си за своя бъдещ основен офис в Лондон, който ще бъде с площ 92 000 квадратни метра. От компанията планират строителството да започне през 2018 г.

Проектиран от Bjarke Ingels Group и Heatherwick Studios, сградата ще бъде с 11 етажа и ще се простира успоредно на платформите на лондонската железопътна гара King's Cross.

В плановете на сградата са включени "уелнес център" с фитнес зали, помещения за масаж, плувен басейн и мултифункционално спортно игрище на закрито, както и градина на покрива, разделена на няколко етажа.

През покрива се простира 200-метрова "пътека", по която служителите могат да похапват в някое от четирите кафенета.

В съчетание с актуалния офис на Google King Cross и третата сграда, която компанията планира, ще превърне района в нов кампус, в който ще бъдат настанени 7000 служители на Google. Замислена като небостъргач сграда ще бъде по-висока от тази на Shard.

Сградата ще бъде първата, изцяло собственост на Google и е предназначена специално за Google извън САЩ. Разходите за проекта не са ясни.Устойчивостта стои в основата на проекта, показват плановете на сградата. Тук ще има пространство за 686 велосипеда, слънчевите панели на покрива с обща годишна мощност от почти 20MWh. Моторизирани дървени щори от външната страна на сградата ще пазят сградата от пряка слънчева светлина.

"Радваме се, че можем да съберем нашите лондонски служители заедно в един общ кампус. Нашите офиси и съоръжения играят ключова роля във формирането на Google културата, което е една от причините да бъдем сред най-добрите работодатели в индустрията. ", коментира Джо Борет, ръководител на компанията за недвижими имоти и строителство.

Решението на компанията да не се отказва от плановете си за подобна инвестиция, се счита като глас на доверие в британската икономика след решението на страната да напусне. В своя реч през ноември миналата година изпълнителният директор Сундар Пичай заяви: "Тук във Великобритания компютърната наука има голямо бъдеще, благодарене на таланта, образователните институции и страстта към иновациите, които виждаме навсякъде около нас. Ние вярваме в Обединеното кралство и ще продължим да инвестираме в новия ни кампус.“