Facebook ще строи жилища за служителите си

 Facebook ще строи жилища за служителите си

Недостигът на жилища в Силиконовата долина в Калифорния стана толкова тежък, че Facebook предложи да вземе строителството в собствените си ръце с план за изграждане на 1 500 жилища близо до централата.

Разрастването на Google, Google Alphabet Inc и други технологични компании допринесе за недостига на жилища в района на Сан Франциско, който не беше подготвен за притока на десетки хиляди работници през последното десетилетие. Цените на жилищата, както и разходите за пътуване се увеличиха също с времето, пише c.

За да се справят с проблема някои технологични компании вече предлагат свързани с интернет връзка автобуси за служителите си, а Facebook дава стимули в размер на най-малко 10 000 долара за служители, които се преместят по-близо до работното си място. Оказва се обаче, че тези мери не са достатъчни, за да решат проблема с недостига на жилища в района.

„Проблемът на Силициевата долина е, че предлагането не отговаря на търсенето“, коментира главният икономист на фирмата за недвижими имоти CoreLogic Сам Катър.

Така се стига до плана на Facebook да инвестира в Менло Парк, който се намира на около 72 км от Сан Франциско. Компанията планира да изгради жилищна зона със 162 хил. кв.м офис площи и 11 600 хил.кв.м търговски площи.

От Facebook планират 1500 жилища, които да бъдат достъпни за всеки, не само за служителите, а 15% от тях ще бъдат предлагани под пазарни цени.

Facebook заявяват, че се очаква процесът на преразглеждане да отнеме две години.