10 сгради, които изглеждат като яйце

 10 сгради, които изглеждат като яйце

Въпреки, че Великден мина, асоциацията с великденския заек и шарените яйца все още е жива. И в този контекст решихме да покажем 10 сгради по света, които имат формата на яйце и определено привличат погледите. Вижте ги:

Национален център за сценични изкуства - Пекин, Китай

Националният център за сценични изкуства е домът на операта и други изкуства в столицата на Китай. Проектиран от Пол Андреу, поразителният купол - изработен от титан и стъкло и потънал в изкуствено езеро - бе открит през 2007 г. след шест години работа. Сградата е  в забележителен контраст с околните постройки.

Музеят на Салвадор Дали, Фугерес, Испания

Музеят "Салвадор Дали" може да не изглежда яйцевиден на пръв поглед, но бърз поглед нагоре разкрива очевидната мания на художника върху яйцеклетката: те са разположени по целия таван и външните стени. Проектиран от самия Дали, който гледа на яйцата като символ на надеждата и любовта, тяхното присъствие е съществена част от сградата - най-голямото сюрреалистично творение в историята. Истинска eggstravaganza.

Мобилен дом, Пекин, Китай

Преди четири години един китайски студент привлича погледите на света, когато излезе от собственото си яйцеобразно жилище: мобилен дом, построен, за да живее близо до офиса си в Пекин. Изработена от бамбукови и стоманени пръти, заедно с голяма помпа от тревни семена и дървесни стърготини, захранващото се със слънчева светлина жилище е малко, но впечатляващо. Защо го е построил? Не, не е заради дилемата за кокошката и яйцето. Истината е, че местният имотен пазар е много скъп, поради което Дай Хейей решава да търси алтернативи.

Курник, Лондон, Великобритания

Ако хората могат да се вдъхновяват от пилетата и да живеят в яйцевидни домове, защо не и обратното? През 2010 г. една сграда на Лондонския дизайнерски фестивал доказа, че е възможно, като показа този оригинален и функционален курник – специално за кокошките.

Мобилен дом, Белгия

 

Blob VB3 може да не ви говори много, но проектът показва, че белгийската фирма dmvA не е пиле, когато става дума за малки пространства: проектът им се гордее с всичко – от своята уникална форма, до кухнята и банята. Независимо дали става въпрос за стая за гости или за офис, това преносимо жилище е пример за оригинално мислене.

Плаващ офис, Хемпшир, Великобритания

Всеки знае, че яйцата са яйца, а домашните лодки са домашни лодки, но художникът Стивън Търнър не се страхува да мисли извън стандарта и да създава тази сграда, която прилича на яйце, но функционира като офис. Плаващият офис разполага с хамак, баня и дори с печка и е изработена от рециклиран кедър и отпадъчни материали.

HemLoft Treehouse – Уислър, Британска Колумбия

Тази къща на дърво е вдъхновяваща, но потенциално тъжна гледка. Красивата дърворезба, проектирана от Джоел Алън, живее в гората на Уислър, Британска Колумбия и е изработена от рециклирани материали. И докато този дом е харесан от много, канадските власти не са били особено щастливи и да искали да я премахнат. Факт е обаче, че до ден днешен тя си стои.

KasaUovo – Тоскана, Италия

Ако някога сте искали да живеете в мини яйце, това е вашият шанс. Проектиран от италианеца Роберто Касати и екип от инженери, тези сладки къщички - KasaUovo, буквално "яйцевидна къща" са само 70 квадратни метра, но са изработени от устойчиви материали на базата на дървесни отпадъци и автомобилни гуми. Благодарение на  екологичния дизайн те използват слънчевата енергия и вятъра и ги правят 70% по-ефективни от обикновените жилища. Освен това се предполага, че са устойчиви на земетресения. Строителните разходи се оценяват на 190 000 евро.

Project Egg

Тази яйцеобразна сграда е различна от всички останали яйцевидни сгради. Първо, тя не съществува и второ -тя се стреми да бъде една от първите триизмерни сгради в света. Проектът, създаден от Михил ван дер Клей, включва изграждането на павилион от 4 760 камъка, всеки отпечатан с 3D принтер. Когато се комбинират, камъните образуват яйцеобразна сграда.

Киберструктурно яйце, Мумбай, Индия

Яйцата символизират новия живот, а ако живеете в Мумбай това е гигантска забележителност. Като тази търговска сграда на "Джеймс Джон Кюртектектура Интернешънъл", която е с площ 32 000 квадратни метра и съчетава "иконична архитектура, екологичен дизайн, интелигентни системи и ново инженерство, създавайки впечатляваща забележителност в града".