Жилищното строителство в САЩ достигна до 9-годишен връх

Жилищното строителство в САЩ достигна до 9-годишен връх

Строителството на жилища в САЩ e нараснало през октомври с близо 26% до 9-годишен връх, което е знак за възстановяване на жилищния сектор след негова временна слабост месец по-рано.


По данни на Американския търговски департамент началното строителство на жилища достигна най-високо ниво на жилищното строителство от август 2007 година и най-солиден месечен ръст от юли 1982-а година. Повишението през октомври е с 25,5% спрямо предходния месец до 1,323 милиона броя жилища. 

Строителството на еднофамилни жилища нарасна с 10,7% до 869 хиляди нови домове (най-високо ниво от октомври 2007-а година), докато строителството на многофамилни жилища и апартаменти скочи с цели 68,8% до 454 хиляди.

Данните за строителството на еднофамилни жилища са по-достоверен барометър за състоянието на жилищния сектор в САЩ, тъй като формират около две трети от жилищния пазар и с оглед на прекалено голямата волатилност на данните за строителството на многофамилни жилища.

В същото време разрешителните за ново строителство се повишиха на месечна база с 0,3% до 1,229 милиона броя на годишна база при прогноза за понижение до 1,193 милиона, което е сигнал за известно подобрение на бъдещото строителство и на търсенето на нови домове.

Този тип данни на Американския търговски департамент са по принцип доста волатилни на месечна база и в последствие много често търпящи сериозна ревизия. Също така трябва да се има предвид, че строителството на нови жилища все още остава далеч под неговите исторически стандарти. През 2006 година началното жилищно строителство удари исторически връх от 2,27 милиона броя на годишна база, докато в края на 90-те години на миналия век средното ниво на строителство на нови домове беше около 1,5 милиона броя на година.