Високият клас имоти в Централен Лондон проявява признаци на подобрение

Високият клас имоти в Централен Лондон проявява признаци на подобрение

 Луксозният жилищен пазар в Централен Лондон продължи да се стабилизира през май, като имотите между 5 и 10 милиона паунда са сред най – добре представящите се, като се увеличават с 1.1% спрямо същия период на миналата година след 1.2% ръст през предходния месец.

Въпреки че това е единственият сегмент с положителен ръст на цените, общият луксозен пазар в Централен Лондон показва признаци на стабилизация, дължащи се отчасти на по-реалистично ценообразуване, каза Том Бил от консултантската компания Knight Frank.

"Тъй като цените напълно отразяват по-високия размер на гербовия данък, купувачите се връщат на пазара, въпреки че все още са с много внимателни", казва Бил.

В края на май броят на новите купувачи се е увеличил с 13% в сравнение с януари 2016 г., преди правителството да започне да въведе допълнителна такса от 3% на купувачите на второ жилище през април.

Що се отнася до другите ценови точки, докато средните продажни цени продължиха да спадат на тенденция надолу на годишна база, темпът на спад през май изглежда изглеждаше най-нисък.

Например, средната цена на супер луксозните жилища, продаваните за 10 млн. паунда и повече, се понижава с 0.3% през май, но без да се промени от април.

Като цяло, индексът Prime Selling в Лондон, който изследва здравето на луксозния пазар чрез комбинация от обем на продажбите, средна цена, нови предложения и други показатели, е спаднал с 1.4% за година.