Във Враца ще има икономическа зона

Във Враца ще има икономическа зона

Все по-засилен инвеститорски интерес има към Индустриалните зони в цялата страна. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов, който присъства  на подписването на Меморандум за сътрудничество между Община Враца и „Национална компания индустриални зони" ЕАД /НКИЗ/.

Общината и Националната компания ще работят съвместно за привличане на инвестиции във Враца и за обособяване на икономическа зона в града при конкретен интерес от инвеститори.

Министър Караниколов посочи, че с подписването на Меморандум за сътрудничество община Враца получава възможност нейният терен да се популяризира и предлага на инвеститори от НКИЗ ЕАД. „От друга страна „Национална компания индустриални зони" ЕАД разширява портфолиото си от терени, които да предлага на инвеститорите", допълни той. По думите му целта е съвместната работа между НКИЗ и българските общини до доведе до  развитие на регионите чрез нови инвестиционни проекти. Икономическият министър изтъкна, че досегашният модел на развитието на индустриални зони не е бил сполучлив, затова е разработена нова концепция, свързана с това първо да бъде изградена инфраструктурата в зоната и едва след това да се канят инвеститорите.

Караниколов бе категоричен, че през последните години има все по-сериозна необходимост от разширяване на портфолиото на НКИЗ ЕАД с нови локации с възможности за индустриални терени, които да се предлагат на потенциалните инвеститори. „През последните години все по-често отчитаме конкретни искания от инвеститори да им се предложат терени в региони, където няма да имат сериозна конкуренция при търсенето на работна сила. Все повече чуждестранни и български компании осъзнават проблема с кадрите, изникващ в регионите със съсредоточена индустрия", каза още той.

Данните на НКИЗ сочат, че действащите индустриални зони са във Видин, Русе, Свиленград и Варна, а зоните в развитие са в Божурище (край София), Бургас, Варна-Запад (втора зона), Карлово и Телиш (край Плевен).