Във Великобритания цените на жилищата се покачват леко

Във Великобритания цените на жилищата се покачват леко

Средната къща в страната струва с 3.7% повече от преди година

Цените на жилищата във Великобритания нараснаха скромно през трите месеца до август, тъй като ниските лихвени проценти и купувачите на първи дом помогнаха за увеличаване на продажбите, показва един от най-големите пазарни индекси в страната Halifax.

Цените са се повишили с 3,7% през трите месеца до август спрямо същия период на миналата година. Така средната къща във Великобритания струва 229 958 паунда, като ръстът е следствие на ниската безработица, нарастването  на заплатите и увеличеното търсене.

Лихвените проценти също спомогнаха за насърчаване на пазарната активност, тъй като купувачите на жилища се възползваха от исторически ниските разходи по заеми, казва Ръсел Галей, изпълнителен директор в Halifax.

Общите продажби на жилища нарастват с 2,1% през трите месеца до юли в сравнение с предходните три месеца, показва и най-скоро публикуваната официална правителствена статистика.

Одобренията на ипотеките - силен индикатор за общите продажби на жилища - също се запазиха стабилни от миналата година.

Докладът не включва луксозния пазар.

Впечатление прави увеличения брой купувачи на първи дом - с 3% през първите шест месеца на 2018 г. в сравнение със същия период на миналата година, показва проучването на Halifax.