ВАП провери над 4200 сгради

ВАП провери над 4200 сгради

Kонтролът по строителството В София е занижен и не се извършват регулярни проверки, сочи констатация на Върховната административна прокуратура. От там са разпоредили проверки на територията на София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе, като са проверени общо 4267 жилищни сгради високо застрояване.

 
При 225 жилищни сгради трета категория високо застрояване е установено, че са изпълнени надстроявания, остъклени тераси и метални навеси над кота корниз 15 метра. 
 
За 112 жилищни сгради високо строителство, от четвърта категория е установено, че са изпълнени надстроявания, остъклени тераси, дървени и метални навеси и перголи над кота корниз.
 
 
За предприемане на действия по установяване на незаконността им и съответно премахването им е в правомощията на общинските администрации, се казва в съобщение на ВАП. 
 
Към момента на територията на проверените градове са издадени 57 влезли в сила заповеди за премахване на незаконни надстройки, остъклени балкони, лоджии и покривни тераси, като са премахнати 36 от незаконните обекти.