В Турция се продават стотици празни замъци

В Турция се продават стотици празни замъци

Сроежът на турски жилищен комплекс със стотици вили-замъци ще бъде подновен, след като фирмата, осъществяваща проекта, постигна отлагане на фалита и нейните кредитори одобриха завършването на комплекса.

Проектът „Бурж ал Бабас” за изграждане на луксозен жилищен комплекс, разположен на около 200 километра източно от Истанбул, е замислен като редици от еднотипни жилищни сгради в кремав цвят, оформени като замъци със сиви кули и разположени около търговски център и хотел, пише Vesti.bg.

Но забавяния в получаването на разрешителни за строеж доведоха до нарастване на разходите, тъй като сривът на турската лира увеличи цените на строителните материали. Компанията, подобно на други фирми от сектора в Турция, се сблъска с трудности и заради растящите лихви.

Работата по проекта бе преустановена миналата година преди всичките 732 вили-замъци да бъдат завършени и компанията обяви фалит.

В края на миналата седмица мнозинството от кредиторите на строителната фирма гласуваха тя да продължи изграждането на комплекса край град Мудурну.

Но не всички потенциални собственици са доволни от решението. Почти половината от имотите, които се продават на цени между 300 000 и 550 000 долара, са купени на зелено от граждани на Кувейт.

Кувейтски адвокат, представляващ новите собственици на над 70 замъка, посочи, че компанията не е успяла да спази обещанията си и купувачите не са убедени, че тя ще завърши строежа.