В София се очакват нови 150 000 кв.м офис площи през 2017 г.

В София се очакват нови 150 000 кв.м офис площи през 2017 г.
През следващите 12 месеца пазарът на офис площи ще нарасне осезаемо със завършването на големи проекти, като City Tower, Millenium Center, Polygraphia Office Center, Sofia One – Phase 2, Prografix Office Center и др. Общият брой площи, които се очаква да излязат в София е около 150 000 кв. м, сочи анализ на консултантската компания Forton/Cushman&Wakefield. 
 
Като се има предвид обаче, че над 1/3 от тези площи са наети още в строеж или са в напреднал етап на договаряне, дисбалансът между търсене и предлагане на пазара се очаква да се запази.
 
 
Благодарение на продължаващия ръст при IT и аутсорсинг сектора и тяхната роля ще остане ключова през следващата динамична година, прогнозират експертите. 
 
„Заради недостига на качествено предлагане през тази година, на практика работим за следващата. Ситуацията през 2017 едва ли ще е по-различна и очаквам наемането на офиси в строеж да остане силен тренд“, коментира Станимира Пашова, мениджър „Офис площи“ във Forton/Cushman&Wakefield.
 
Според нея ограниченото предлагане на първокласни имоти ще се отрази и на офертните наемни нива, които през следващата година се очаква леко да нараснат. В момента в София те са €13-13.5/кв. м за първокласни офис площи.