В САЩ се увеличава броят на имотите, продадени над исканата за тях цена

В САЩ се увеличава броят на имотите, продадени над исканата за тях цена

Почти една четвърт от продажбите на имоти в Съединените щати са били за по-висока от първоначално исканата цена, като средно за тях се е плащало със 7000 долара отгоре, показват нови проучвания, цитирани от Property Wire.

Около 24.1% от продадените жилища са за над предложената цена през 2017 г., в сравнение със 17.8% през 2015 г., като причината за това е комбинация от силно търсене и ограничено предлагане, се посочва в доклад на компанията за недвижими имоти Zillow.

Средно за жилищата се е плащало около 3.1% от офертната цена, като това се наблюдава в над половината от продажбите в Сан Хосе, Сан Франциско, Солт Лейк Сити и Сиатъл са били за повече от изброените цени.

Според доклада тази тенденция е следствие на ниските лихвени проценти, които позволяват на купувачите да разполагат с по – висок бюджет и им дава повече гъвкавост при наддаването. Средно сделка се затваря за 80 дни, като в Сан Хосе, Сан Франциско и Сиатъл става и за по-малко от 50 дни.

"В процъфтяващите технологични столици на Калифорнийския залив и Тихоокеанския северозападен район покупката на по – висока от исканата жена сега е нормалано, което се дължи на слабото предлагане. Очакванията са обаче този интерес да се забави през 2018 година.

През последните пет години Сиатъл отбелязва най-голямото увеличение на дела на продажбите, реализирани на над търсената цена - от 20% през 2012 г. до 52% от продажбите през 2017 г. Размерът на по – високо предложената от купувачите цена също нараства - от 2,5% до 5,3%.