В Италия търсенето на имоти от чужденци се е увеличило

В Италия търсенето на имоти от чужденци се е увеличило

В Италия се наблюдава скок в продажбите на високия клас недвижими имоти на стойност 10 милиона евро или повече, пише Global Property Guide. Според прогнозата на Knight Frank, през следващите месеци тази тенденция ще продължи и върху по – ниския клас жилища.

След икономическата криза пазарът в Италия беше сред най – засегнатите, а днес тези данни показват, че започва възстановяване.

Най – активни на пазара са чуждестранните купувачи – с над 130% ръст на интереса, като водещи са жителите на Обединеното кралство, следвани от тези на САЩ, Австралия и Германия. - те съставляват повече от 45% от заявките, следвани от италианците (15,1%), американците (11%) и накрая 2,6% от австралийските граждани и Германия.

На най- голям интерес се радват районите на Флоренция, Рим и Лука.

Цените на жилищата в Хърватия се увеличават

През 2017 г. цените на жилищата в Хърватия са нараснали средно със 7,6% в сравнение с предходната година, показват данни на статистическото бюро на Хърватия.

Най-голямото увеличение – над  12%, е регистрирано в най-големия град на Истрия - Пула. На адриатическото крайбрежие индексът на цените на жилищата нарасна с 7,2% (5,9%, коригиран с инфлацията) през последното тримесечие на 2017 г. Цените на недвижимите имоти в Загреб нарастват  с 9,8%, съобщава GlobalPropertyGuide.

В Загреб цената на новите сгради също скочи с 15.8%, достигайки нива от 1 630 евро на кв.м, докато разходите за нови сгради в други региони и градове се повишиха едва с 1%.

Консултантската компания "Colliers International" прогнозира по-нататъшно покачване на цените, поради увеличеното търсене и силният туристически поток.

От 1 януари 2017 г. Хърватия намали данъка върху прехвърлянето на недвижими имоти от 5% на 4%.