Цените в някои ключови градове в САЩ падат

Цените в някои ключови градове в САЩ падат

Цените на имотите в някои от най-скъпите градове на Америка падат, показва последният месечен доклад на Redfin. Като цяло обаче пазарът е стабилен и показва признаци на възстанояване.

Шест от 85-те най-големи наблюдавани метрополиса в САЩ отбелязаха намаление в продажните цени през май. Напримев в Сан Хосе, едно от най – скъпите места в Силиконовата долина в Калифорния, цените паднаха до 1,175 милиона долара, което е спад с 6% спрямо май миналата година.

Вторият по-рязък спад е в Ню Йорк, където забавянето, особено при продажбите на луксозни стоки, е засегнало пазара през последните две години. Тук средната продажна цена е намаляла с с 2.5% през май.

С 2.2% пък са паднали цените на вторичния пазар в Хонолулу, където средната цена за жилище е била 584 000 долара.

В Калифорния цените на жилищата също леко се понижават - в Ориндж Каунти, Лос Анджелис и на север в Оукланд.

През последните две години стойностите на имотите в определени зони в САЩ се понижават, което се дължи на данъчната реформа в САЩ, въведена на 1 януари 2018 г. По крайбрежието пък спадът беше последван от години на бързо растящи цени, които нараснаха след последната рецесия.

Извън тези райони жилищният пазар в САЩ наблюдава сравнително силен ценови ръст през май. Средната цена на жилище в изследваните 85 американски града е 315 700 долара, което е увеличение от 3,6% в сравнение с миналата година, най-високият годишен темп на растеж за седем месеца. Междувременно броят на продажбите в национален мащаб не се променя, предвид недостига на предлагане.

Най – голямо повишение в цените се наблюдава в Тенеси – с 15,2% през май в сравнение с миналата година. Милуоки, Уисконсин, се класира на второ място, като цените там скочиха с 14.7%.