Цените на жилищата в Китай с най-голям ръст за последните 6 години

Цените на жилищата в Китай с най-голям ръст за последните 6 години

Цените на новите жилища в Китай са нараснали миналата година с най-бързото си темпо от 2011 година. През декември растежът се е успокоява, с което се уталожват страховете от балон.

Средната цена на новите жилища в 70-те най-големи китайски града се е повишила с 12,4 процента през декември на годишна основа, сочат данните на националната статистическа служба на Китай. През ноември бе отчетен рекорден растеж - 12,6 на сто.

Месечният растеж на цените е спаднал до 0,3 процента спрямо 0,6 на сто през ноември.

Успокояването на цените ще донесе облекчение на китайските лидери на фона на усилията им за постигане на икономическите цели през 2017 година, коментира Ройтерс, цитиран от БТА.

Според източници Пекин е готов да приеме по-умерен целеви растеж от 6,5 процента за тази година, тъй като китайските ръководители трябва да се справят с огромен дълг, натрупан години наред, за да се стимулира икономиката.

Китай зависеше много от растящия имотен пазар и от държавните стимули, за да насърчава икономическия растеж през 2016 година.

Анализатори отбелязват, че два показателя - жилищните кредити и продажбите на жилища сочат, че имотният пазар се охлажда.