Цените на луксозните жилища в световен мащаб се забавят

Цените на луксозните жилища в световен мащаб се забавят

През първото тримесечие на 2019 г. цените на луксозните жилища в световен мащаб се забавиха, като се повиши с 1.3% в 45 от най-скъпите жилищни пазари в света, сочи тримесечен индекс, публикуван от консултантската компания Knight Frank.

Това в най-бавния годишен ръст на цените, регистриран от индекса след 2009 г., когато световните пазари бяха във финансовата криза. Охлаждането на цените идва следствие на политическите и икономическите проблеми в последните шест месеца, несигурността около Brexit и прогнозите на Международният валутен фонд за забавяне на растежа в 70% от икономиките в света.

Наред с това идват и растящите лихвени проценти, като само САЩ повишиха девет пъти основната си лихва от декември 2015 г. насам. Това оказа влияние върху 13 валути, обвързани с американския долар и донесе след себе си по - малко продажби на луксозни имоти и следователно забавянето на ръста на цените.

На фона на глобалните сътресения обаче ключови европейски градове отбелязаха положителни резултати. Например Берлин отбеляза в ръст на цените на луксозните имоти от 14,1% през първото тримесечие, Москва регистрира повишение от 12%. Във Франкфурт сцените са нараснали с 9,6%., а Токио и Единбург с 8,4 и 7,6%.

Като причина за ръста консултантите посочват силно търсене от наемателите, ограничено ново предлагане и относителна достъпност. Цените на луксозните имоти в Москва също постигат силен ръст благодарение на редица нови проекти в централни квартали, започнати през 2018 г.

Общо 11 от 45-те изследвани пазара на луксозни имоти отбелязват спад на цените, като най-голямо е понижението във Ванкувър. Следват Истанбул, Оукланд, Найроби и Сеул. В Лондон и Ню Йорк спадът е съответно 5,1% и 5%.