Цените на луксозните жилища в САЩ се върнаха към нормалния си темп

Цените на луксозните жилища в САЩ се върнаха към нормалния си темп

Американският пазар на висок клас имоти се върна към нормален ръст след осем години на обезумяла поскъпване след рецесията, показва доклад на Coldwell Banker Global Luxury.

На близо 50 пазара се наблюдават признаци за по-бавен и по-устойчив растеж, според данни, покриващи 10% и 5% от продажбите през 2017 г. Докладът подчертава стабилността на цените от висок клас.

"Луксозният пазар на недвижими имоти изведе общия пазар на жилища от световната рецесия и по време на този възход ние видяхме едни от най-повишения“, коментира Даян Хартли, генерален директор на The Institute for Luxury Home Marketing. "Сега просто виждаме връщане към по-нормални цени и продажна парадигма, особено за еднофамилните самостоятелни къщи", добавя тя.

Пазарът на луксозните имоти се отличава с твърде малко наличности, за да отговорят на търсенето, което води до по – високи продажни от исканите цени.

Пример за това е Силиконовата долина, където средният луксозен апартамент се продава с близо 8% повече от търсената цена през 2017 г.

Особено силни са и пазарите в Сиатъл, Сан Франциско, Нашвил, Тенеси и Денвър.