Цените на луксозните имоти в Лондон падат, сделките растата

Цените на луксозните имоти в Лондон падат, сделките растата

Средните цени на високия клас имоти в централен Лондон паднаха с 1,2% на годишна база до март, сочи доклад на Knight Frank. Междувременно броят на сделките в същия период е нараснал с 6%, а пазарът се адаптира към по-високите ставки на гербовия налог, които влязоха в сила през 2016 г.

Продажбите на имоти в Централна Лондон, които се оценяват между 5 и 10 милиона паунда са нараснали с 10%.

"Сравнително по-доброто представяне е функция от факта, че това е сегментът на пазара, който беше най- силно повлиян от данъка", каза Том Бил, директор на лондонското жилищно изследване на Knight Frank.

Цените на имотите в същия ценови сегмент отбелязаха най-голям ръст през годината до март, като нараснаха с 1,2%, според доклада. Всъщност това е и единственият ценови сегмент, който регистрираше каквито и да било повишения на цените в сравнение с предходната година.

Цените за жилища над 10 млн. паунда спаднаха с 0,2%, докато имотите, на стойност между 1 до 2 милиона паунда и 2 до 5 милиона паунда спаднаха съответно с 1,6% и 2%.

"В краткосрочен и средносрочен план виждаме доста скромно възстановяване на най-високият клас имоти в Лондон", казва Бил, очаквайки това да продължи няколко години.