Цените на имотите във Виена продължават да растат

Цените на имотите във Виена продължават да растат

Цените на жилищата в Австрия се увеличават без прекъсване вече пет години, тенденция, която особено осезаемо продължава и през третото тримесечие на 2018 г. с увеличение от 8% спрямо предходната година. Според данни на Oesterreichische Nationalbank, австрийската централна банка, цените са в постоянен възход, макар и с по-бавни темпове, спрямо тези в страната, но като цяло нарастват с 6,5% от 2017 до 2018 година, пише New York Times.

Банката посочва като причина за стабилния жилищен пазар раъста на доходите, ниската безработица и оптимистичните икономически перспективи. Виена също така се класита за 10 поредна година като града с най-високо качество на живот в света.

„Това е доста важно за нас“, казва Кристиан Сомър, управляващ партньор във виенския офис на Engel & Völkers. „Използваме го за международни клиенти, за да подчертаем качеството на живот тук. Това е компактен град с много история, голям културен аспект и на 30 минути от чистата природа. "

Централният Innere Stadt (от немски "вътрешен град") е най-скъпият от 23-те района на града, като цените тук започват от около 7000 евро на квадратен метър и варират до 32 000 евро/ кв.м, казва Ричард Буксбаум, управител във виенската агенция Otto Immobilien.

Наскоро районът е претърпял значително развитие, както ремонти, така и ново строителство.

Чуждестранните купувачи често се стремят да купуват "солиден инвестиционен фонд", който могат да наемат, а не луксозни имоти от висок клас, казва Алекс Кох де Горейнд, партньор в Knight Frank, който работи в международния екип за продажби. Тези апартаменти обикновено са в диапазона от 300 000 до 1 милион евро, каза той.

С население от около 1,9 милиона жители, Виена е предимно град на наемателите, до голяма степен поради значителните инвестиции в субсидирани жилища за жителите от по-ниската и средната класа. Сред около 900 000 домакинства във Виена, около 600 000 са наемни.

Кой купува във Виена

Повечето чуждестранни купувачи са от Германия, тъй като е основен бизнес партньор на Австрия и говорят един език, каза Сомър. Сред купувачите са и жители на други близки страни, включително Швейцария, Италия и Унгария.

Купувачите от Близкия изток, често от Дубай, все повече се привличат към града като безопасно място за прекарване на летния сезон, каза Кох де Горейнд.

В най – търсения квартал - Innere Stadt, само около 10% от купувачите са чуждестранни, според доклад на Otto Immobilien.