Цените на имотите в Дубай с най-ниски стойности от десетилетие насам

Цените на имотите в Дубай с най-ниски стойности от десетилетие насам

Цените на жилищата в Дубай паднаха до най-ниските си нива от последното десетилетие, сочат нови данни от базираната в ОАЕ фирма Cavendish Maxwell. 

Средната цена на еднофамилни жилища е паднала с 24% през последната година до 495 500 долара, ниво, което не беше стигано в продължение на 11 години въпреки глобалната рецесия и регионалните икономически сривове през последното десетилетие. 

Средната къща сега се търгува по-малко, отколкото през най-лошите дни на световната финансова криза и последвалата кредитна криза, която удари Дубай през 2010-11. Това са най - ниските цени и откакто цените на петрола се сринаха през 2015 г. Само през юни средната цена на жилищата, включващи еднофамилни къщи и апартаменти, падна над 15% в сравнение с преди година. 

Докато икономиката на Дубай остава сравнително стабилна, задвижвана от близо 8 милиона чуждестранни чужденци, които живеят и работят в града, непрекъснатото строителство създава пренасищане на жилища, което не позволява и на цените на жилищата да се повишат.  

Най-тежко бяха засегнати комплекси като IMPZ, Arabian Ranches, Emirates Living, Discovery Garden и Dubai Silicon Oasis, където цените на жилищата са паднали с повече от 16%, се казва в доклада на компанията. 

На Palm Jumeirah цените са паднали с 14% през изминалата година. Дори процъфтяващата Dubai Marina, която гледа към пристанището с луксозни яхти, отчита спад с 13.5% от юни 2018 г.