Цените на апартаментите в Берлин растат

Цените на апартаментите в Берлин растат

Недостигът на жилища захранва горещия пазар на недвижими имоти в Берлин, където стойностите на жилищата се покачиха през изминалата година, сочи доклад на Engel & Völkers.

Средната продажна цена на апартаментите в германската столица скочи с повече от 13% през 2017 г., като най-голям е ръстът във високия клас.  

Три от четирите най-скъпи квартала в Берлин регистрират двуцифрен ръст на цените, според доклада.

Във Вилмерсдорф, където апартаментите се продават за  18 200 евро/ кв.м през миналата година цените са нараснали с 11%, като средната продажна цена е 401 400 евро. Цените на апартаментите в Цеелендорф се повишиха с 10% до средно 367 300 евро, а Пренцлауер Берг отбеляза 16% ръст на цените до 338 000 евро.

Друг доклад класира Берлин като най-бързо растящия пазар на недвижими имоти в Европа и четвъртият в света през първите три месеца на тази година. От Engel & Völkers съобщават, че Mitte е най-скъпият квартал в Берлин, като цените му се покачват с 2% през 2017 г. Най-скъпите жилища на Mitte продават за 19 500 евро на квадратен метър.

Бързото поскъпване на цените и ограниченият брой в центъра на града насочват купувачите в по-малко желаните региони. В действителност продажбите се забавят, тъй като новите проекти не успяват да отговорят на темпа на търсене.